R.M.N.

R.M.N.

Matthias keert van Duitsland terug naar zijn vroegere thuis, een klein dorp in Transsylvanië waar mensen met Duitse, Hongaarse en Roemeense roots wonen. Hij is uit Duitsland vertrokken na een conflict omwille van zijn afkomst. Thuis neemt hij de draad weer op met zijn zwijgzame zoontje, zijn vader en zijn oude vlam Csilla die een broodbakkerij runt. Zij heeft haar handen vol sinds de komst van enkele arbeiders uit Sri Lanka die niet aanvaard worden door de lokale gemeenschap. 

A non-judgmental analysis of the driving forces of human behavior when confronted with the unknown, of the way we perceive the other and on how we relate to an unsettling future.

Commentaar

Een bijzonder sterke film van  regisseur Cristian Mungiu, die eerder in Cannes een Gouden Palm (4 Months, 3 Weeks and 2 Days),  Prijs voor Beste Regie (Bacalaureat) en Prijs voor Beste Scenario (Dupa dealuri) won. De titel is het Roemeense woord voor een MRI scan, een onderzoek dat de vader van het hoofdpersonage moet ondergaan, maar dat evenzeer verwijst naar de film zelf die een ware doorlichting is van een maatschappij geteisterd door verschillende spanningen. Een complexe film met frisse perspectieven  die bovendien ook bijzonder mooi gemaakt is, meesterlijk gefilmd in  de rustige, observerende stijl kenmerkend van Mungiu’s eerdere werk 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2022
Duur
02:05
Land
Roemenië
Filmregisseur
Cristian Mungiu
Cast
Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu, e.a.
Dialogen
Duits
Engels
Frans
Hongaars
Roemeens
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies

 

Met dank aan

VAF Mindgate Combell KU Leuven EU Cinemas  Leuven