One Second

China tijdens de Culturele Revolutie. Een gevangene ontsnapt uit een werkkamp in de hoop ergens het bioscoopjournaal te kunnen bekijken waar zijn 14-jarige dochter kort in voorkomt. Het is zijn enige kans om haar even terug te zien, want ze is ondertussen zelf een van de revolutionairen waardoor hij als veroordeelde haar onmogelijk kan opzoeken. De filmrol waarop de beelden staan is echter gestolen door een weesmeisje. Hij zet alles op alles om de filmrol te bemachtigen, terwijl in een afgelegen dorp iedereen vol ongeduld uitkijkt naar de filmavond, een klein lichtpuntje in de hachelijke tijden. 

A movie fan in a remote farmland strikes a relationship with a homeless female vagabond.

Commentaar

Sinds hij in 1988 in Berlijn de Gouden Beer won met zijn debuutfilm Red Sorghum is Zhang Yimou (Raise The Red Lantern, House of FLying Daggers, Shadow) uitgegroeid tot de belangrijkste hedendaagse Chinese regisseur die wereldwijd furore maakt. One Second is Zhangs meest persoonlijk film. Hij groeide zelf op als jongere tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) en kon hierdoor pas laat aan zijn filmopleiding beginnen. De film is geen vlammend pamflet tegen de Culturele Revolutie, een periode die nog steeds erg gevoelig ligt in China, maar eerder een liefdesbrief aan cinema. One Second werd net voor de première op het Filmfestival van Berlijn in 2019 plots teruggetrokken, vermoedelijk door het Chinese regime. Het is onduidelijk of de film sindsdien aangepast is, maar het eindresultaat blijft een intens mooie, hartverwarmende  en visueel prachtige ode aan de kracht van cinema.
 

Pers

Knap hoe Zhang Yimou met een zekere speelsheid subtiele kritiek op het regime weet te uiten ★★★ - De Volkskrant 

"Een bewijs van Zhangs visuele bravoure én zijn geloof in de kracht van cinema." ★★★★ - Filmtotaal 

"One Second’ is gelukkig weer een klassieke Zhang Yimou geworden (...) de film is cinematografisch perfect en niet overmatig gestileerd. Het bevat een flinke dosis nostalgie, een ode aan film, zoals film ooit was, iets tastbaars en daarom ook kwetsbaar, en iets wat altijd collectief werd beleefd." ★★★★★ - Cinemagazine 

 

Meer over de reeks

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
12
Jaar
2020
Duur
01:43
Land
China
Filmregisseur
Zhang Yimou
Cast
Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan, e.a.
Dialogen
Chinees
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Meer over de reeks

Gerelateerde films