The Three Burials of Melquiades Estrada

The Three Burials of Melquiades Estrada

Tommy Lee Jones laat in The Three Burials of Melquiades Estrada zien dat hij niet alleen uitstekend kan acteren, maar dat hij ook regisseurstalent heeft. Jones speelt in deze film de rol van Pete Perkins, een door de wol geverfde rancher op leeftijd die bevriend raakt met Melquiades Estrada, een goedmoedige maar illegale Mexicaanse cowboy. Pete belooft de arme Melquiades dat hij hem in zijn geboortedorp in Mexico zal begraven mocht hem onverhoopt iets overkomen. En als Melquiades inderdaad door een vreemde samenloop van omstandigheden sterft, besluit Pete zijn belofte na te komen. Hij laat het inmiddels begraven lichaam van Melquiades opgraven, grijpt de gewetenloze grenswachter Norton bij de lurven die verantwoordelijk is voor Melquiades' dood, en zet koers naar Mexico. Terwijl de collega's van Norton de achtervolging inzetten, begint Pete aan een barre tocht met het dode lichaam...

Commentaar

'Three Burials' is de eerste bioscoopfilm met acteur Tommy Lee Jones in de regisseursstoel. 'Three Burials' werd positief ontvangen op het Film Festival van Cannes, waar de film meteen in de race was voor een Gouden Palm. Jones werd uitgeroepen tot Beste Acteur, en ook het scenario van Guillermo Arriaga ('21 Grams' en 'Amores Perros') viel tijdens Cannes in de prijzen. Bijna sleepte Jones ook de Gouden Camera voor het beste debuut in de wacht, totdat de jury ontdekte dat Jones al de televisiefilm "The Good Old Boys" op zijn palmares had staan. Ook in ons land viel 'Three Burials' in de prijzen: de film kreeg de Grote Prijs voor Beste Film op het 32ste Filmfestival Gent.
Hoewel het in de film wemelt van de cowboys en er verwoed met pistolen wordt gezwaaid, wil Tommy Lee Jones niet dat het een western wordt genoemd: 'Je kunt ook van het Westen verhalen zoals dat van het oude Griekenland is gedaan'. Hij koos bewust voor de setting van Texas, omdat er naar eigen zeggen geen andere plaats ter wereld is die hij zo goed kent en zoveel bemint.

Pers

"Dit westerndrama is ondanks zijn grote thema's niet al te zwaarmoedig (...) Dit ijzersterke, gevarieerde verhaal wint nog eens aan kracht door de magistrale fotografie en de mooie soundtrack. Jones smeedt dit alles meesterlijk aan elkaar en bezorgt ons een indringende, boeiende kijkervaring." (Sven De Schutter, K.U.T.site)

"Een film kan niet meer op zijn auteur lijken dan het regiedebuut van acteur Tommy Lee Jones. The Three Burials of Melquiades Estrada - in Cannes dubbel onderscheiden met zowel de prijs voor beste scenario als beste hoofdrolspeler - ziet er even imponerend, weerbarstig, stilzwijgend en klassiek uit als zijn regisseur." (Paul Hegeman, cinema.nl)

"Het is in ieder geval een film die nergens een knieval doet voor de wetten van de commerce en, willen of niet, hij zàl je bijblijven. In tijden van steeds wansmakelijker eenheidsworst is dat al heel wat (...) Dit is en blijft een gedurfde film, die een paar pikzwarte thema’s aansnijdt en die vervolgens met absolute eerlijkheid behandelt. Faut le faire." (Dennis Van Dessel, Digg*)

"Op talrijke ogenblikken had deze film de mist in kunnen gaan of vervallen in een eenzijdige karikatuur. Wat dit verhaal dan net zo sterk maakt, is het inhoudelijke aspect. Dat gaat immers over veel meer dan louter een vriend op zijn thuisgrond te begraven. Dit is een verhaal met een resem subtiele laagjes bovenop elkaar, gaande van evidente thema's zoals illegalen, vriendschap en het leven tout court tot huwelijksproblematiek, uitzichtloze levens en ook de beslissingen durven nemen die pijn doen in het leven. De brok graniet die Jones met verve neerzet is hem op het lijf geschreven." (Tom De Vreese, filmsalon.be)

Duur
02:01
Land
Verenigde Staten
Frankrijk
Filmregisseur
Tommy Lee Jones
Cast
Met: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Dwight Yoakam, Melissa Leo, Julio Cedillo, January Jones, e.a.
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films