Primer

Primer
Primer

Twee vrienden, Abe en Aaron, maken deel uit van een team ingenieurs in een groot industrieel bedrijf. ‘s Avonds, na hun uren, sleutelen ze in hun garage aan eigen projecten. Om beurten stelt iemand van de groep een uitvinding voor. Wanneer Abe en Aaron hun nieuwste project willen voorstellen, een toestel dat voorwerpen gewichtloos maakt, loopt er iets grondig mis...

Commentaar

Het verhaal achter Primer is minstens zo intrigerend als de film zelf: de jonge Amerikaan Shane Carruth schreef het scenario, produceerde en regisseerde, deed het camerawerk, monteerde, maakte de muziek en speelde zelf een van de hoofdrollen in deze spannende thriller. Zijn vrienden speelden (bij)rollen en draafden op als geluidsman of decorbouwer. Hij zette het resultaat over op 35mm en presenteerde ‘Primer’ op het befaamde Sundance Filmfestival, waar hij prompt de Prijs van de Jury in de wacht sleepte. Het gebeurt niet gauw dat een low budget film een echt prestigieuze prijs wint en dat een science fiction film in de prijzen valt is al helemaal uitzonderlijk. ‘Primer’ is dan ook zonder meer één van de knapste DIY- films van de afgelopen jaren.

Pers

"De film is een knap geconstrueerde thriller, die de kijker voortdurend op het verkeerde been zet." (Filmkrant.nl)

"vooral (de combinatie met) de realistische, documentaire achtige stijl van de film, maakt het thema verfrissend. Dit wordt versterkt door het hoge low-budget gehalte van de film, die gemaakt is met slechts zeven duizend dollar. Geschoten op 16 mm, en vervolgens opgeblazen tot 35 mm, ziet de film er grauw en korrelig uit, wat een prima stijl is voor de presentatie van het verhaal." (Movie2Movie.nl)

"Sound mix, music and editing (all also credited to writer-helmer) are likewise intricately layered. In being self-taught, Carruth seems to have arrived at a rulebook-breaking style genuinely his own." (Variety)

"Mr. Carruth has the skill, the guile and the seriousness to turn a creaky philosophical gimmick into a dense and troubling moral puzzle." (The New York Times)

"Carruth and Sullivan are understated, giving some brilliantly observed character acting. (...) Both are superbly plausible as a couple of upwardly-mobile geeks, discovering something incredible, and, as first time actors, step up to the challenge of what will become extreme, emotionally demanding roles with aplomb." (Eye for Film)

"I admire Carruth's seriousness and enterprise" (The Guardian)

Jaar
2004
Duur
01:17
Filmregisseur
Shane Carruth
Cast
Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden e.a.
Dialogen
Engels
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films