Leuven Jazz: Ragtime

Leuven Jazz: Ragtime

New York, begin van de 20ste eeuw. Architect Stanford White wordt neergeschoten door miljonair Harry K. Thaw wegens de vermeende affaire met zijn vrouw Evelyn. Coalhouse Walker Jr. is een welvarende zwarte ragtimepianist maar zijn succes wordt niet gesmaakt door iedereen waardoor een hoop racistische belagingen, door de voornamelijk witte bevolking, volgen. Coalhouse probeert met alle mogelijke middelen, legaal of niet, gerechtigheid te verkrijgen. Mother uit een familie in New Rochelle neemt Coalhouse's geliefde en hun pasgeboren kind in huis maar Father beoogt het kind te overhandigen aan de politie om zo als ruilmiddel te gebruiken tegen het stedelijk terrorisme dat Coalhouse veroorzaakt als protest. Simultaan begint Younger Brother, broer van Mother, een romantisch affaire met Evelyn, wat leidt tot een verwikkeling van beide situaties.

A young black pianist becomes embroiled in the lives of an upper-class white family set among the racial tensions, infidelity, violence and other nostalgic events in early 1900s New York City. 

Commentaar

Deze iconische, typisch Amerikaanse klassieker, gebaseerd op de gelijknamige historische bestseller van E.L. Doctorow, vertelt op aanzienlijke wijze over klassenstrijd, sociale verandering en de kloof tussen arm en rijk. Hoewel Robert Altman (Nashville, The Long Goodbye) oorspronkelijk werd geselecteerd als regisseur voor de film, was het tweemaal Oscarwinnaar Milos Forman die, na onenigheid tussen Altman en producer Dino De Laurentiis, zijn plek innam. Een onverwacht optreden van de al gepensioneerde, 81-jarige James Cagney zorgde ervoor dat de film nog meer erkenning genoot, de rol was zijn allerlaatste in een langspeelfilm. De film behaalde 8 Oscarnominaties waaronder Beste mannelijke bijrol voor Howard E. Rollins Jr. die met Ragtime zijn debuut maakte in de filmscène en Beste originele muziek en Beste originele nummer voor het werk van componist Randy Newman. 

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
1981
Duur
02:35
Land
Verenigde Staten
Filmregisseur
Milos Forman
Cast
James Cagney, Elizabeth McGovern, Howard E. Rollins Jr.
Dialogen
Engels
Speciale labels
In- of uitgeleid
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
{array[0]}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4}
{film.field_tijdslot_tijdstip_4} Uitverkocht
Vesalius
STUK
Auditorium