Holy Spider

Holy Spider

Iran, 2001. Een journaliste waagt zich in de meest beruchte buitenwijken van de heilige stad Mashhad om er een reeks moorden op vrouwen te onderzoeken. Ze beseft al snel dat de lokale autoriteiten zich niet haasten om de zaak op te lossen, de slachtoffers zijn immers vrouwelijke sekswerkers. De moorden zouden het werk zijn van één enkele man, die de stad van zijn zonden wil zuiveren door ’s nachts de gevallen vrouwen aan te vallen.

Commentaar

In 2018 verraste Deens-Iraans regisseur Ali Abbasi met Gräns, een eigenzinnig huiversprookje. Vier jaar later gooit hij het over een andere boeg met deze aangrijpende misdaadthriller. Abbasi woonde begin jaren 2000, toen een seriemoordenaar toesloeg in de stad Mashhad, zelf nog in Iran. Wat hem verbijsterde waren niet zozeer de misdaden op zich, maar wel de reactie van een bepaald segment van de Iraanse samenleving dat de moordenaar zag als een onzelfzuchtige held. Een strakke film die boeit van begin tot eind, zijn klauwen in je vastzet en weigert los te laten. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes waar actrice Zahra Amir Ebrahimi de Prijs voor Beste Actrice in de wacht wist te slepen.

Pers

"Een Iraanse film zoals je er nog nooit een gezien hebt" ★★★★ - De Morgen

"Snoeihard en ontluisterend actueel" ★★★★ - De Standaard

"Gaat over zoveel meer dan een seriemoordenaar" ★★★★- Het Nieuwsblad

In samenwerking met:

Categorie film
Fictiefilm
Leeftijd
16
Jaar
2022
Duur
01:58
Land
Denemarken
Duitsland
Frankrijk
Zweden
Filmregisseur
Ali Abbasi
Cast
Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad, e.a.
Dialogen
Perzisch
Ondertiteling
Nederlands
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Gerelateerde films

Het filmfestival Ciné Solidair, een organisatie van Stad Hasselt en Cinema ZED, is aan zijn vierde editie toe. Het festival kijkt met een frisse blik naar de uitdagingen van onze tijd. Uiteenlopende thema’s als vrouwenrechten, duurzame economie, conflictbemiddeling, massaconsumptie, klimaatactivisme, verdoken armoede... komen aan bod in de geselecteerde films.

Bezoekers kunnen dit jaar genieten van een ruimer aanbod: er staan tien films op het programma in de zaal en vijf online. Daarnaast kozen we deze editie niet enkel voor documentaires maar ook voor langspeelfilms. Heel wat films zijn voorzien van interessante omkadering. Voor ieder wat wils dus en dat voor slechts €5 per film. Geraak je helaas niet tot in de zaal? Geen nood, je kan ook online Ciné Solidair beleven. Op dalton.be zijn er vijf films gratis te bekijken tijdens de periode van het festival.