Festivalverslag: Onze man in Odense

Vincent

In december 2022 vindt de 28ste editie van Kortfilmfestival Leuven plaats. Festivalprogrammator Vincent Langouche is volop bezig het programma voor komende editie samen te stellen en onderhoudt nauwe contacten met collega-festivals. Hij ging alvast op prospectie in Denemarken. 

Met de trein naar Odense
Hoe makkelijk en aangenaam het is om met de trein naar Denemarken te reizen? De geplande tien uur en slechts vier treinen vanuit Leuven klonken veelbelovend. Dat was echter buiten Deutsche Bahn gerekend. Uiteindelijk bereikte ik Odense Film Festival na twaalf uur, 30 minuten en zeven treinen, klaar om op ontdekking te gaan.

Hét Deense kortfilmfestival
Odense Film Festival is het belangrijkste kortfilmfestival van Denemarken en scoort op vele vlakken hoog: het is ongelofelijk gezellig en goed georganiseerd, met veel enthousiaste vrijwilligers die het festival kleur geven. Net als Kortfilmfestival Leuven stuurt Odense kandidaten naar de Oscars en de European Film Awards. Het festival zet minder in op randprogrammatie, maar focust voornamelijk op vier grote competities. Eén algemene internationale competitie, één algemene Deense competitie, eentje specifiek voor documentaire en een voor animatie.

Great Beginnings
Zelf mocht ik aanschuiven bij het panel ‘Great Beginnings’. Filmmakers kunnen hierbij ter plekke beslissen om het begin van hun film te tonen, die dan meteen onder de loep genomen wordt door drie experts. Riina Mikkonen van Tampere Filmfestival en scenarist Christian Gamst Miller-Harris vervolledigden het panel. Deense en internationale makers gingen dapper de uitdaging aan, maar waren achteraf erg blij met de constructieve feedback die ze van ons kregen.

Kortfilm om naar uit te kijken
Tussen de professionele activiteiten en bijeenkomsten door, bezocht ik zoveel mogelijk vertoningen. Om de festivalsfeer op te snuiven, maar natuurlijk ook om kortfilms te bekijken. Eén van de kortfilms in de Deense competitie stak er met kop en schouders bovenuit: Nest van Hlynur Pálmason. Een prachtige film die uitblinkt in zijn eenvoud. Een vast camerastandpunt volgt voor een periode van 18 maanden de drie kinderen van de filmmaker die een boomhut bouwen. Sneeuw, wind, mist, regen, dieren, velden en bergen maken van deze kortfilm een ontdekkingsreis langs jeugdigheid en vindingrijkheid in een alsmaar veranderend landschap.

Nest ging dan ook verdiend aan de haal met de prijs voor beste Deense kortfilm en een nominatie voor de European Film Awards. Benieuwd? De film schittert begin december op Kortfilmfestival Leuven!