A Hero

Rahim zit in de gevangenis vanwege schulden die hij niet kon terugbetalen. Tijdens een tweedaags verlof probeert hij geld te verzamelen en zijn schuldeiser te overtuigen de klacht tegen hem in te trekken. Maar dan vindt zijn vriendin een tas vol goudstukken. Rahim besluit het goud terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Een daad die hem instant beroemd maakt als eerlijke vinder. Maar is alles wel wat het lijkt?

Rahim is in prison because of a debt he was unable to repay. During a two-day leave, he tries to convince his creditor to withdraw his complaint against the payment of part of the sum. But things don't go as planned .

Commentaar

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi heeft al twee Oscarbeeldjes in zijn kast staan voor de prachtfilms A Separation en The Salesman. Ook zijn meest recente film maakt een kans op de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, want A Hero is de officiële Oscarinzending van Iran. Hij staat er in elk geval goed voor want A Hero sleepte in Cannes alvast de Grand Prix - en een minutenlange staande ovatie - in de wacht. Een verrassende en meeslepende fabel over de soms vage lijn tussen schuld en onschuld, de complexiteit van 'het goede doen' en de impact van social media op wie we al dan niet als helden beschouwen. 

Pers

"Asghar Farhadi blijft onovertroffen in zijn verfijning en morele nuance." ★★★★ - De Morgen

"A Hero van Asghar Farhadi wordt met de minuut intenser." ★★★1/2 - Humo

"Een straf drama." ★★★★ - De Standaard

"A truly compelling drama anchored by the remarkable central performance of Amir Jadidi." - Screen International

"It’s an ingenious high-concept premise, like a literary short story. " ★★★ - The Guardian

Categorie film
Fictiefilm
Jaar
2021
Duur
02:07
Filmregisseur
Asghar Farhadi
Cast
Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadrorafaii, e.a.
Dialogen
Perzisch
Ondertiteling
Nederlands
Frans
Locatie
Klik op het uur om tickets te kopen.
Er zijn geen voorstellingen voor deze locatie deze week.
Vesalius
STUK
Auditorium

Related movies

Zowel de Gouden Beer van Berlijn als de Grote Prijs van Cannes gingen het voorbije jaar naar een Iraanse film. Reden genoeg voor Cinema ZED om de schijnwerpers te richten op dit bijzondere filmland waar filmmakers erin slagen om onder een dictatoriaal regime toch creatieve, sterke en eigenzinnige films te creëren.

 

Met dank aan

VAF Mindgate Combell KU Leuven EU Cinemas  Leuven